Depresia este o problemă medicală serioasă, din ce în ce mai frecventă, care afectează modul în care oamenii simt și acționează. Aceasta poate duce la tulburări emoționale și fizice și poate provoca probleme în toate aspectele vieții unei persoane. De aceea este important să evităm să ajungem în acest stadiu. Iată mai jos câțiva factori care pot ține depresia la distanță.
Evită, pe cât posibil, stresul. Între stres și depresie există o legătură strânsă. Stresul are un impact negativ asupra sănătății mintale, a bucuriei de a trăi și a sănătății în general. O varietate de factori precum locul de muncă, școala, viața de familie, relațiile etc, pot cauza stres. Este important să gestionezi cu grijă aceste situații stresante atunci când apar.
Fă sport. Exercițiile fizice oferă o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv prevenirea depresiei. Este indicat ca aceste exerciții să le faci cu regularitate. Te poți înscrie la un sport de contact (ex: karate) și astfel vei face parte și dintr-o comunitate, aleargă în parc, mergi cu bicicleta, mergi la sală sau pur și simplu mergi pe scări în loc să iei liftul.
Mănâncă sănătos. Alimentația variată și sănătoasă ajută mult la sănătatea trupului și a minții. Ai grijă să nu-ți lipsească proteinele și mănâncă multe fructe și legume, bea multă apă, adaugă peștele oceanic în dieta ta, evită mâncărurile grase etc.
Ai grijă să dormi suficient. Un somn de calitate este necesar pentru sănătatea fizică și psihică. Evită utilizarea echipamentelor electronice înainte de culcare, ia-ți o saltea confortabilă, nu bea cofeină după amiază, citește dintr-o carte înainte de culcare.
Construiește relații puternice. O viață socială activă este importantă pentru sănătatea noastră mintală. Comunică în mod regulat cu familia și prietenii chiar și atunci când programul este încărcat. Cunoaște oameni noi, intră pe un site de dating online și socializează. Participă, atunci când poți, la evenimente sociale, găsește-ți noi hobby-uri care te pot ajuta să construiești relații noi.
Evită alcoolul și țigările. Consumul excesiv de alcool este asociat cu un risc ridicat de depresie. În ceea ce privește consumul moderat de alcool, pentru majoritatea oamenilor nu reprezintă o problemă, însă pentru persoanele care suferă de depresie, consumul de alcool și țigări poate duce la agravarea simptomelor.
Acordă timp pentru ceea ce te face fericit. Fă-ți programul în așa fel încât lucrurile care te relaxează și te fac fericit să le faci cu regularitate. Poți merge în călătorii, la pescuit, la plimbare cu mașina, la tenis, la film etc.
Sfaturile de mai sus te pot ajuta să eviți depresia și să ai o viață mai frumoasă în general. Dacă stările depresive și-au făcut totuși apariția încearcă să discuți cu un medic în care ai încredere. O zi frumoasa !