Cum pot fi rezolvate conflictele în cuplu prin abilități de comunicare

2012

Conflictele într-o relație sunt inevitabile. Conflictul în sine nu reprezintă problema, ci modul în care este gestionat poate apropia sau depărta partenerii. De aceea abilitățile de comunicare sunt esențiale într-o astfel de situație. Iată mai jos câteva sfaturi care te pot ajuta să gestionezi o ceartă cu partenerul.

Fii concentrat

Uneori este tentant să aduci în discutție un conflict asemănător mai vechi când te confrunți cu cel actual. Din nefericire această abordare nu duce la o soluție, ci face întreaga discuție mai încărcată și confuză. Încearcă să nu aduci în discuție subiecte dureroase din trecut sau alte subiecte. Rămâi concentrat asupra problemei actuale, asupra sentimentelor, înțelegerii reciproce și pe găsirea unei soluții.

Ascultă cu atenție

Adeseori credem că ascultăm, dar în timp ce partenerul nostru vorbește, ne gândim de fapt la ceea ce vom spune noi. Chiar dacă poate părea dificil, încearcă să asculți cu adevărat ceea ce spune partenerul, fără să-l întrerupi. Reflectează puțin asupra ceea ce a spus.  Astfel, pe de o parte îl vei înțelege mai bine, iar pe de altă parte, și el/ea te va asculta mai atent.

Încearcă să vezi lucrurile din perspectiva partenerului

Într-un conflict în cuplu majoritatea oamenilor își doresc să se simtă auziți și înțelegi. Vorbim mult depre punctul nostru de vedere întrucât ne dorim ca partenerul să vadă lucrurile cum le vedem noi. Făcând asta totul timpul, nu se pune accentul pe punctul de vedere al celuilalt și astfel niciunul nu se va simți înțeles. Pune-te în locul partenerului și după aceea poți explica mai bine ceea ce simți tu. Dacă nu-l înțelegi din prima, pune-i întrebări.

Ascultă criticile și valorifică-le

Când celălalt te critică, tendința firească este să simți că se înșală și să intri în defensivă. Chiar dacă aceste critici sunt greu de ascultat și adesea exagerate de trăirile emoționale ale partenerului, este important să ascultați durerea celeilalte persoane și să empatizați cu sentimentele ei. Analizează în mod obiectiv criticile. Pot exista acolo informații valoroase care te pot ajuta să devi o persoană mai bună.

Asumă-ți responsabilitatea

Asumarea responsabilității este o dovadă de tărie, nu o slăbiciune. Comunicarea eficientă implică să recunoști atunci când greșești. Responsabilitatea într-un conflict este de cele mai multe ori a ambilor parteneri. Arată maturitate și recunoaște partea ta de vină. Acest lucru va inspira partenerul să facă la fel și vă va conduce spre înțelere reciprocă și spre o soluție.

Caută o soluție

În loc să încerci să câștigi disputa, caută soluții care să răspundă nevoilor amândurora. Comunicarea sănătoasă presupune găsirea unei soluții care mulțumește ambii parteneri.

Evită discuțiile la cald

Câteotadă situația devine foarte încinsă, iar continuarea discuției este dificilă. Dacă simți că ești prea nervos pentru a putea fi constructiv, fă o pauză pentru a te liniști. Revino și discută cu partenerul după aceea. Nu uita să-ți respecți partenerul chiar dacă nu ești de acord cu opinia lui.

Sfaturile de mai sus te pot ajuta să-ți îmbunătățești comunicarea cu partenerul în momentele tensionate. Ele pot fi folosite atât în mediul online cât și offline. Dacă nu ai încă pe cineva drag, intră pe Placere.ro și caută perechea potrivită ție. Succes!