Modalități de a nu-i mai critica pe ceilalți

1261

Criticile pot avea un efect toxic asupra relațiilor indiferent de felul lor. Deși este în regulă să-ți exprimi nemulțumirea atunci când comportamentul celuilalt te rănește, critica în exces poate cauza tensiuni în timp în orice relație. Vă oferim câteva sfaturi care vă pot ajuta să scăpați de această problemă.

Fii realist. Persoanele care critică în exces au, de regulă, așteptări foarte mari. Există posibilitatea ca aceastea tendință spre critică să izvorască din așteptările prea mari pe care le ai față de apropiați. Dacă ești constant enervat și nemulțumit de ceilalți ar fi indicat să-ți diminuezi așteptările.

Gândește înainte să vorbești. Înainte să te apuci să critici fă o pauză și gândește-te dacă este necesar sau nu să spui ceva. Câteodată este mai bine să lăsați micile indiscreții nebăgate în seamă.

Concentrează-te pe părțile pozitive. Critica poate fi o consecință a modului în care privești o anumită situație. Fii conștient că toată lumea are defecte și imperfecțiuni. În pofida acestui aspect majoritatea oamenilor au multe calități care fac defectele să pălească. Concentrează-te pe identificarea și aprecierea acestor calități.

Înlocuiește critica cu feedbackul.  Feedbackul este diferit de critică. Acesta pune accentul pe ajutarea persoanei căreia i se adresează pentru a se îmbunățății. Oamenii reacționează mult mai bine la vorbele productive, adresate cu drag. Așadar oferă feedback și încurajări în loc de cirtici.

Fii explicit când dorești ceva. Dacă nu-i spui celuilalt exact ce vrei sunt șanse mari să nu ghicească. Asigură-te că spui ceea ce îți dorești în mod direct, explicit și respectuos. Astfel se elimină din start o ulterioară nevoie de critică.

Privește lucrurile din perspectiva celuilalt. Pune-te în locul celuilalt înainte să critici. Văzând lucrurile din perspectiva celuilalt poți mai ușor să-i înțelegi anumite acțiuni și să elimini critica.

Caută soluții care să mulțumească ambele părți. Să fii doar critic nu ajută cu nimic. Așadar când apar nemulțumiri sau probleme caută rezolvări benefice atât pentru tine cât și pentru celălalt.

Aceste sfaturi te pot ajuta în tot felul de împrejurări și situații cum ar fi în relațiile cu prietenii, cu persoana iubită, cu colegii, în încercarea de a cuceri pe cineva etc. Nu te aștepta să reușești din prima, practica este importantă. Înscrie-te pe un site de dating, socializează, fă-ți prieteni noi și exersează să vezi partea pozitivă în ceilalți si să cauți soluții. Succes!